Uitrusting

Aikido wordt niet uitgeoefend in onze normale kleren. Wij hebben een speciale uitrusting om de lessen zo optimaal te kunnen uitoefenen. De uitrusting kan je niet aankopen via onze club. Alle uitrusting kan je vinden in Decathlon of in de Ippon Sport. Bij Ippon Sport kan je alles online bestellen en thuis laten leveren.

Als je twijfels hebt over de juiste uitrusting, kan je altijd iemand in onze club aanspreken voor wat meer informatie.

Wat heb je nodig?

De Keikogi

In aikido wordt er getraind in keikogi. Voor sommige technieken is het noodzakelijk om een stevig trainingspak te hebben. De keikogi wordt met behulp van de obi (gordel) vastgemaakt. Vanaf een bepaalde gordel wordt er een 'hakama' over de keikogi gedragen. Wanneer je deze aankoopt, kies je best voor een keikogi dat 10 cm groter is dan je lengte. Deze krimpt bij nog bij de eerste keer dat deze gewassen wordt. Wanneer je een keikogi aankoopt, kijk dan zeker of er een gordel (obi) bij zit. Is dit niet het geval, dan moet je deze nog aanschaffen.

De Obi (gordel)

Obi (帯) is het Japanse woord voor gordel. De obi is een onderdeel van de kleding die gebruikt wordt bij Japanse zelfverdedigingskunsten en vechtsporten.De obi wordt op een speciale manier om het middel bevestigd, en houdt de gi (het jasje) bij elkaar en op zijn plaats. In veel stijlen bestaat er een kleursysteem, waarbij de kleur van de obi aanduidt welk niveau van van kennis en vaardigheid van technieken de drager ervan heeft. De witte band geeft steeds het beginnersniveau aan, en de zwarte band het meest gevorderde.

Jo - bokken - Tanto

Wij trainen ook met houten wapens. De jo is een lange stok, de bokken is een samurai zwaard en de tanto is een houten dolk.

De Hakama

De hakama is een doorgaans een donker gekleurde broekrok die door beoefenaars van bepaalde krijgskunsten wordt gedragen. De hakama mag je pas dragen vanaf de groene gordel. De hakama wordt bij het middel vastgeknoopt en komt tot op enkelhoogte. In de hakama bevinden zich zeven vouwen, vijf aan de voorzijde en twee aan de achterzijde. Zij representeren samen de zeven deugden van Budo.De hakama die door de samoerai werd gedragen, diende vooral om de benen te beschermen tijdens het paardrijden.